Scurta analiza privind pretul carburantilor in 2016

Anul 2016 va debuta cu micsorarea preturilor la carburanti, ca urmare a scaderii TVA de la 24% la 20%. Astfel, costurile la carburanti s-ar ieftini cu un procent care depaseste 3%.

Prabusirea dramatica a cotatiei petrolului a determinat scaderea continua a preturilor la carburanti in tara noastra, incepand cu a doua jumatate a anului 2015.

Preturile la carburanti nu se ieftinesc proportional cu procentul de scadere a cotatiei barilului de petrol. De exemplu, daca pretul barilului de petrol scade cu 50%, preturile la carburanti scad doar cu un procent de aproximativ 20%.

Foarte important in stabilirea preturilor la carburanti este cursul leu-dolar. Se poate intampla ca dolarul sa se aprecieze fata de leu.

In aceasta situatie, desi pretul barilului de petrol scade intr-o proportie mare, preturile finale ale carburantilor scad nesemnificativ.

In Romania, mai mult de jumatate din pretul carburantilor, mai exact 60% din pretul acestora e reprezentat de taxele catre stat, respectiv TVA, acciza, supraacciza si in cele din urma, taxa pe stalp.

Cu alte cuvinte, putem spune ca marfa propriu-zisa reprezinta numai 40% din pretul final al carburantilor.

Asa cum am mai spus, cotatia barilului de petrol se reflecta in pretul carburantilor, dar acest lucru se produce la 45 zile dupa ce a fost achizitionata materia prima, adica titeiul.

Cursul de schimb leu-dolar are o importanta deosebita asupra costurilor finale ale carburantilor. Scumpirea acestora este produsa deseori de aprecierea dolarului in raport cu leul.

Articol publicat la 05.01.2016