Cat de mult mai renteaza sa investesti in prezent in imobiliare

In prezent, se constata o usoara revenire a pietei imobiliare. Asa dupa cum declara si presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania, anul acesta a crescut interesul pentru investitii imobiliare, iar acest lucru se reflecta prin cresterea cererii pentru acest tip de achizitii.

O investitie imobiliara care ofera un randament de cel putin 6% din inchiriere – reprezinta in acest moment o investitie rentabila. Acesta este si punctul de vedere al presedintelui general al agentiei sus numite.

Sa zicem ca ai achizitionat o locuinta de 50.000 euro. Daca prin inchirierea imobilului obtii net cel putin 250 euro/luna inseamna ca aceasta investitie a fost rentabila. Atunci cand faci o investitie imobiliara trebuie sa tii cont in primul rand de localizarea imobilului.

Imobilele situate aproape de mijloacele de transport pot fi inchiriate mult mai usor. De asemenea, conteaza si apropierea de scoli, supermarket-uri, parcuri, locuri de distractie sau gradinite.

Un alt aspect pe care trebuie sa il aiba in vedere cel care doreste sa investeasca in proprietati imobiliare este gradul de lichiditate al imobilului achizitionat. Altfel spus, atunci cand esti nevoit sa-l vinzi, sa o poti face rapid in asa fel incat sa-ti recuperezi banii investiti.

In functie de bugetul de care dispui depinde si felul achizitie imobiliare. Daca vrei, de exemplu, un imobil in Bucuresti si dispui de doar 30.000 euro inseamna ca poti cumpara o garsoniera intr-un bloc vechi, care este amplasat in una din zonele semicentrale ale Capitalei.

Sa presupunem ca bugetul tau este in jur de 50.000 euro. In aceasta situatie poti achizitiona un apartament cu doua camere intr-un bloc vechi dintr-un cartier ca Titan sau Dristor.

Trebuie sa fii atent insa si la anul constructiei si sa eviti achizitia unui imobil intr-un bloc construit inainte de 1977 (anul marelui cutremur), chiar daca acesta poate sa fie mai ieftin.

Daca dispui de un buget mai mare, de circa 100.000 euro atunci poti opta pentru un apartament de 2 camere intr-un bloc nou, situat chiar intr-o zona centrala. Poti alege in schimb un apartament mai mare, de 3 camere, situat ultracentral, daca bugetul tau este de cel putin 150.000 euro.

In final, cu siguranta te intrebi daca renteaza sau nu sa investesti in imobiliare in prezent? Raspunsul este da, insa totul trebuie facut pas cu pas, cu multa bagare de seama inainte de achizitia propriu-zisa.