Raceala sau ceva mai mult? Afla toate simptomele unei raceli obisnuite!

simptome racealaDe obicei, virusul care determina o raceala obisnuita este rhinovirusul, simptomele fiind resimtite la 1-4 zile dupa contactarea acestuia. Printre simptome se regaseste senzatia de nas si gat infundat, urmata de stranut, rinoree (secretie nazala abundenta), senzatie de oboseala si indispozitie generala.

In aceasta perioada, bolnavul este foarte contagios, motiv pentru care se recomanda ca el sa ramana acasa si sa se odihneasca.

In primele zile, semnificative sunt secretiile nazale apoase, care mai tarziu pot deveni mai vascoase si mai inchise la culoare, dar acest lucru nu inseamna ca bolnavul a contactat o infectie bacteriana severa. Putem vorbi de o forma moderata de raceala.

De asemenea, exista posibilitatea ca bolnavul sa tuseasca si sa expectoreze o cantitate mare de mucus, caz in care se poate dezvolta o infectie bacteriana. Daca acest lucru se adevereste, exista probabil un alt virus decat obisnuitul rhinovirus.

Cu exceptia nou-nascutilor, racelile aparute la celelalte categorii de varsta, nu sunt de obicei periculoase. Simptomele clasice dureaza in jur de 3 zile. In mod normal, nu se intalneste febra, iar daca ea exista, vorbim de o gripa si atentie, nu de raceala.

De obicei, racelile trec in 4-10 zile fara un tratament medical special. Din pacate, aceste afectiuni scad rezistenta organismului, facandu-l mai predispus infectiilor bacteriene.
Totodata, racelile aparute la pacientii care sufera de bronsita cronica pot inrautati evolutia acesteia din urma.

Daca raceala este destul de severa, este indicat un tratament medical sub stricta supraveghere a medicului curant, care in prealabil va face o examinare a gatului, a urechilor si uneori va efectua o recoltare a exudatului faringian, lucru care va arata daca bolnavul are sau nu o infectie bacteriana ce necesita tratament cu antibiotice.

Cand ai o raceala, prezinta-te la medic atunci cand apare una sau mai multe dintre aceste simptome: observi o greutate in inghitire, ai o durere puternica in gat care dureaza mai mult de 3 zile, te dor urechile, simti ca iti intepeneste gatul, ai o sensibilitate la lumina puternica.

De asemenea, un consult medical urgent este necesar in cazul femeilor gravide sau in cazul femeilor care alapteaza.

Nou-nascutii care prezinta una dintre simptomele descrise mai sus trebuie sa se afle si ei sub atenta supraveghere medicala!