Profil de tenismen celebru: Rafael Nadal

minge de tenisRafael Nadal Parera este in prezent unul dintre cei mai mari tenismeni ai lumii. Numeroasele sale victorii in meciurile de tenis pe zgura i-au determinat pe multi specialisti sa-l considere pe Rafa “regele zgurii”.

Spaniolul a ocupat locul 1 mondial mult timp si este┬áde remarcat in acest sens seria de 32 de victorii obtinute in cursul anului 2008. Este vorba despre victoriile turneelor din Hamburg, turneului din Queen’s Club, turneului de la Wimbledon, Openului Francez si nu in ultimul rand, turneului Rogers Cup din Canada.

In prezent acest tenismen spaniol ocupa locul 6 in ierarhia mondiala ATP. El s-a nascut in 3 iunie 1986 in localitatea Manacor, situata in Mallorca, Spania.

Cel care i-a insuflat lui Nadal dragostea de tenis a fost un unchi de-al sau, Toni Nadal, care de altfel a fost un tenismen profesionist.

Acesta a observat calitatile micutului Rafa si a inceput sa-l initieze in lumea tenisului chiar de la varsta de 3 ani, urmand ca mai tarziu sa-i devina antrenor.

De remarcat ca in toata cariera sa de tenismen, Rafael Nadal l-a avut ca antrenor doar pe unchiul sau, Toni Nadal.

Totusi, spaniolul mai are o mare pasiune pentru sport, si anume fotbalul, fiind un fan al echipelor Real Madrid si RCD Mallorca.

Aceasta din urma pasiune se datoreaza unui alt unchi de-al sau, pe nume Miguel Angel Nadal, care la randul sau a fost un fotbalist profesionist.

Cand a implinit 14 ani, Federatia Spaniola de Tenis a recomandat familiei ca fiul lor sa plece din Mallorca la Barcelona pentru a se antrena corespunzator. Se impunea aceasta pentru ca era necesara imbunatatirea performantelor in vederea devenirii unui tenismen profesionist.

Desi unchiul sau Toni Nadal a fost de acord cu acest transfer, totusi parintii lui Rafael Nadal nu au acceptat aceasta schimbare. Din aceasta cauza, Federatia Spaniola i-a acordat mai putin sprijin viitorului numar 1, urmand ca familia sa suporte cea mai mare parte a cheltuielilor legate de antrenamentul fiului lor.

Rafael Nadal a continuat sa se antreneze la Mallorca, iar la 16 ani Rafa se afla in clasamentul celor mai buni 50 de tenismeni din intreaga lume.

De-a lungul carierei sale, Nadal l-a avut ca rival constant pe Roger Federer. Cei doi si-au discutat 6 finale de Grand Slam, iar 5 dintre ele s-au incheiat cu victoria clara a lui Nadal. Aceste finale au avut loc atat pe zgura, cat si pe alte suprafete, cum ar fi iarba (finala de la Wimbledon din anul 2008) sau asfalt (hard) (Open Australia din anul 2009).

Rivalitatile de ordin sportiv dintre cei doi au continuat intre 2005 si 2009 in timpul celor 17 turnee de Gland Slem.

De asemenea, un rival la fel de important pentru Rafael Nadal a fost Novak Djokovic. Cei doi si-au disputat rivalitatea in cursul celor 47 de meciuri, iar victoria i-a revenit lui Nadal in 25 dintre ele.

Si pentru ca este un tenismen celebru, exista curiozitati legate de averea sa. In cele din urma, conform estimarilor Forbes, Rafael Nadal detine o avere care ar putea fi estimata in jurul valorii de 32.5 milioane de dolari.

Ceea ce se remarca in viata spaniolului este si o vila somptuoasa, intr-o locatie paradisiaca, ea fiind estimata la o valoare de 500.000 euro. De asemenea, Rafael Nadal a atras atentia de cateva ori si prin bolidul sau de lux, un Ferrari 458 estimat la aproximativ 200.000 euro.

In ciuda celebritatii sale, tenismenul s-a facut remarcat si printr-o modestie debordanta, de pilda atunci cand, dupa a patra victorie consecutiva la Monte Carlo, Nadal a revenit acasa in Manacor cu o cursa de zbor low cost, afirmand ca si aceasta i-a oferit acelasi confort pe care l-ar avea, de pilda, intr-o aeronava speciala.