Poluarea mediului inconjurator – o problema care ar trebui sa ne preocupe pe toti

poluarePoluarea mediului inconjurator cu deseuri si indeosebi poluarea industriala a devenit o preocupare permanenta in lumea contemporana. O asemenea poluare se gaseste in marile centre urbane, unde materiile chimice eliminate in aer, apa si pe sol constituie factori de risc ce maresc predispozitia spre imbolnavire a populatiei.

In ultimii 30 de ani, deseurile industriale au avut un rol hotarator in schimbarea mediului inconjurator. Fauna si flora au devenit serios amenintate de poluarea excesiva, desi ele sunt indispensabile existentei oamenilor.

Astfel, putem spune ca poluarea mediului inconjurator reprezinta un complex de actiuni care produc un dezechilibru major, dauneaza sanatatii si starii de bine a intregii populatii.

In legislatia tarii noastre, se subliniaza faptul ca protectia mediului inconjurator reprezinta parte integranta a activitatii generale de dezvoltare economica si sociala si are ca unic scop pastrarea unui echilibru ecologic.

In lege sunt stipulate o serie de raspunderi ce revin Ministerului Sanatatii cu privire la protectia mediului inconjurator, care reprezinta in primul rand sarcini pentru o igiena necesara, formand un complet program de activitate in acest domeniu, dar ele sunt integrate si in obiectivele actuale ale intregii retele sanitare.

In lege se mai precizeaza ca un obiectiv primordial pentru sectorul sanitar, urmarirea evolutiei starii de sanatate a populatiei in relatie cu modificarile calitatii factorilor mediului inconjurator este deosebit de importanta. De asemenea, tuturor companiilor private le revine sarcina unor actiuni de evidenta deseuri, astfel incat intregul sistem sa functioneze in stransa colaborare pentru o dezvoltare durabila.

In randul populatiei, efectele poluarii pot fi manifestate incepand cu modificarile senzoriale, scaderea rezistentei si capacitatii de munca, a rezistentei la imbolnaviri, etc. Chiar daca nu se poate indica intotdeauna exact elementul din complexul poluarii care reprezinta cauza bolii, totusi se pot corela fenomene constante cu poluarea in ansamblu.

In domeniul protectiei mediului inconjurator cercetarile epidemiologice trebuie sa aiba si in zilele de astazi acelasi caracter progresiv, de prognoza, bazat insa pe o orientare ecologica. Aceasta inseamna ca in cadrul complexului de factori ce contribuie la dezvoltarea rapida a societatii contemporane sa se gaseasca acele elemente, care pot duce la poluarea mediului ambiant, la alterarea biosferei si implicit la alterarea starii de sanatate si de igiena a populatiei. Pe baza unor astfel de cercetari, in stransa colaborare cu stiintele biologice si tehnice, se poate elabora o prognoza a conditiilor propice de munca si de viata si sa se fundamenteze, in final, masuri adecvate de prevenire si combatere a poluarii.