Patru motive pentru care merita sa devii mai eco-friendly si sa reciclezi

Deseori ma intreb de ce lumea nu recicleaza mai mult. Nu este nici scump si nici greu, aduce multe avantaje si poate sa fie realizat de oricine, atat acasa, cat si la locul de munca. Dar, chiar si asa, romanii par sa fie complet dezinteresati de acest aspect. Si institutiile statului au ceva de a face cu asta, pentru ca nu iau niciodata decizii pro reciclare, dar nici locuitorii nu par sa fie prea pasionati. Totusi, daca vrei ca schimbarea sa inceapa cu tine, ar trebui sa stii care sunt avantajele reciclarii si de ce merita sa incepi cat mai curand sa faci asta (mai ales la locul de munca).

Vei reduce poluarea

Acesta este un efect pe termen lung, dar nu unul neimportant. Procesele tehnologice prin care sunt create pet-urile, pungile de plastic sau chiar hartia sunt poluante pentru ca elimina tot felul de gaze in atmosfera. Pe de alta parte, procesul prin care ele sunt reciclate si retransformate este mai putin poluant. In acest mod, aerul devine mai curat. Poate ca efectele nu se vor vedea pe loc, dar in cativa ani se pot schimba multe.

Vei reduce consumul de resurse

Stim cu totii ca planeta are resurse limitate, iar acestea nu mai sunt nici pe departe la fel de multe pe cat erau in urma cu 100 sau chiar 50 de ani. Indiferent daca vorbim despre paduri (hartie), gaze si petrol (produse din plastic) sau sticla, fiecare resursa are un moment la care se va termina. Insa, recicland, aceasta nu se amana, ci poate chiar sa fie extinsa la un termen nedefinit. Fiecare foaie de hartie si pet reciclat salveaza un pic din resursele existente si, daca s-ar face asta in toata lumea, atunci diferenta ar fi una enorma.

Energia va fi economisita

Reciclarea are niste efecte de tip domino care merita sa fie luate in calcul. In plus, ele sunt in totalitate pozitive. Asadar, daca procesul tehnologic de fabricare a materialelor nu se mai repeta, nu va mai fi consumata la fel de multa energie electrica. Astfel, aceasta se va conserva si va putea sa fie folosita pentru ceva mai important. Da, si reciclarea are nevoie de curent, doar ca in cantitati mai mici, ceea ce nu poate sa fie decat benefic pentru mediu (economia de energie ar duce la economisirea resurselor si la temperarea schimbarilor climatice care au loc intr-un ritm accelerat in ultimele decenii).

Vei putea sa castigi bani

Daca lucrezi intr-o firma care recicleaza, acest proces ar putea sa contribuie si la buget, cu investitii minime. Pe de-o parte trebuie sa fie achizitionate unele echipamente (europubele, cosuri selective, etc), dar se pot incheia contracte cu firme de reciclare si poti primi o cota din profitul acestora. Asadar, nu doar ca vei putea proteja planeta, dar poti sa castigi si ceva bani din asta. In plus, daca sefii sau partenerii de afaceri nu accepta ideea ta, le poti spune ca au sanse de a castiga material din asta, lucru care le mai poate schimba din impotrivirea initiala.