O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie bogata in fibre

Fibrele alimentare sunt indispensabile pentru buna functionare a tractului digestiv desi acestea nu se absorb la nivelul intestinului. Cea mai mare cantitate de fibre se gaseste in fructele uscate, in nuci, in cerealele la care nu a fost luata coaja. Cantitati mai mici de fibre se gasesc in fructele de padure si in seminte.

Miezul fructelor si al legumelor proaspete contine o cantitate mai mica de fibre, iar cerealele decojite au o cantitate foarte mica de fibre. Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca fibrele alimentare nu se gasesc in produsele de origine animala.

Fibrele dietetice sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Aproape toate legumele si fructele contin fibre solubile. La nivelul intestinului acestea se transforma intr-un gel.

Fibrele insolubile se gasesc de obicei in invelisul extern al fructelor si legumelor. La nivelul intestinului, fibrele insolubile cresc in volum pentru ca absorb apa.

Fibrele insolubile determina fecalele sa se elimine mai usor din intestin. Aceste tip de fibre absorb pe langa apa si alte substante nocive. Daca dieta ta este saraca in fibre atunci evacuarea de fecale se face lent, pe cand dieta bogata in fibre duce la formarea unui scaun moale si implicit la mentinerea functiei normale a intestinului.

Fibrele alimentare mai au si alte functii benefice asupra organismului. Ele exercita un rol important in reducerea colesterolului, cu alte cuvinte in prevenirea bolii coronariene si a infarctului miocardic (la cei care au consumat fibre de ovaz si seminte de brusture).

Alimentatia bogata in fibre este saraca in calorii, astfel incat este foarte recomandata in dietele pentru slabit. Alimentatia cu produse bogate in fibre creeaza rapid senzatia de satietate.

Alimentele care contin foarte multe fibre sunt benefice pentru bolnavii cu diabet zaharat deoarece fibrele alimentare reduc cantitatea de glucoza din sange. Foarte indicate in acest sens sunt semintele de brusture.

Un rol foarte important al consumului de fibre consta in scaderea riscului aparitiei cancerului de colon si de rect. Asta din cauza faptului ca fibrele alimentare au posibilitatea sa absoarba diferite substante cancerigene.

Pentru o buna functionare a colonului, adultii ar trebui sa consume in fiecare zi 20-35 gr fibre/zi.