Nume marcante in industria modei: astazi, despre Coco Chanel ep. 2

moda chanel ep. 2Balsan o ajuta si ii ofera apartamentele sale situate la parter, pe care acesta le detinea in Paris si care erau situate intr-o zona foarte buna a orasului. Aici se intalneau cei care faceau parte din elita franceza, care vor deveni in curand si de fapt clientela propriu-zisa a celebrei creatoare de palarii, Coco Chanel.

La acest magazin are posibilitatea sa-l cunoasca pe Arthur Capel, cu ajutorul caruia isi deschide un magazin de haine la Paris. Tot cu sprijinul acestuia, Chanel reuseste sa deschida un faimos butic situat pe 21 Rue Cambon.

Dupa aceea, ea isi extinde reteaua de magazine la Deauville si Biarritz. Coco a detinut suprematia in topul creatorilor de moda vestimentari, deoarece a abordat un stil unic, relaxat. Rochiile si costumele create de ea au fost simple, dar deosebit de elegante.

Notorietatea de care se bucura Chanel il determina pe Samuel Goldwyn sa-i ofere la vremea aceea un milion de dolari pentru ca aceasta sa creeze tinute vestimentare pentru staruri de la Hollywood, cum ar fi Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn sau Gloria Swanson.

Coco Chanel s-a remarcat si prin crearea de genti gigantice sau incaltaminte in doua culori. A fost si o celebra creatoare de bijuterii, ea remarcandu-se in mod deosebit prin linia de bijuterii lansata in 1932, care se baza in mod deosebit pe diamante.

Pentru lansarea acestei colectii a beneficiat de sprijinul contelui Etienne de Beaumont si ducelui Fulco de Ventura. Se apreciaza ca la acel moment Coco Chanel detinea recordul in vanzarile de haine, iar numarul angajatilor din atelierele ei atingea cifra de circa 4.000 de angajati.

Coco Chanel a excelat si in industria parfumurilor. Celebru “Chanel Nr. 5” a fost lansat in cursul anului 1922 si a devenit rapid cel mai vandut parfum din lume.

In 1924 Chanel ajunge sa il cunoasca pe Pierre Wertheimer, care se pare ca ii devine iubit si partener in afacerea cu parfumuri.

Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial marea creatoare de moda isi rastrange mult activitatea si se retrage in Elvetia. De acum incolo toate drepturile marcii Chanel sunt vandute lui Pierre Wertheimer.

In 1954 Coco Chanel se decide sa-si reia afacerea si se intoarce in Franta. La vremea aceea, suprematia pe scena modei o detinea Christian Dior. Chanel reuseste sa il cunoasca. Afacerile le preia insa impreuna cu fostul ei iubit, Pierre Wertheimer cu care lanseaza o colectie ce pastra elementele anilor ’20 ai secolului trecut.

Lansarea acestei colectii nu s-a bucurat insa de succes, fiind criticata de criticii de moda de la acea vreme.

Totusi, presa americana o sprijina si ea reuseste sa lanseze timp de doua sezoane o noua vestimentatie care era dominata de noua sa capodopera in moda (taiorul).

In 1971 prietenii sai o descopera pe Coco Chanel fara viata in apartamentul personal din hotelul Ritz. La vremea aceea, avea varsta de 87 ani, iar cu putin timp inainte ea ar fi lucrat la lansarea unei noi colectii vestimentare de primavara.