Nume marcante in industria modei: astazi, despre Coco Chanel ep. 1

moda chanelCoco Chanel este incontestabil una dintre cele mai cunoscute creatoare de moda ale secolului XX. Numele sau poate figura alaturi de numele altor creatori celebri de moda ca: Nina Ricci, Christian Dior sau Paul Poiret.

Coco Chanel sau pe numele sau adevarat, Gabrielle Bonheur s-a nascut, dupa cum sustin biografii sai, la data de 19 august 1883 in localitatea Saumur, din Franta. Celebra creatoare de moda afirma insa ca s-a nascut in 1893, deci zece ani mai tarziu in localitatea Auvergne.

Cu toate ca data nasterii este controversata, un fapt este cert: Coco Chanel a venit pe lume intr-o familie saraca si cu multi copii.

Mama sa, Gabrielle Chanel era croitoreasa, iar tatal sau, Albert Chanel era vanzator ambulant de tesaturi.

Copilaria sa nefericita a fost marcata de moartea timpurie a mamei sale. Aceasta tragedie s-a produs cand micuta Coco avea doar 6 ani.

Dupa moartea mamei sale, cei 6 copii au ramas in grija tatalui, iar acesta nu avea posibilitati suficiente ca sa-i creasca. De aceea el a emigrat pentru a-si cauta un loc de munca, iar 5 dintre copiii familiei Chanel au fost dati in grija rudelor si Coco a fost trimisa la un orfelinat dintr-o biserica catolica, unde a stat timp de 6 ani.

Perioada pe care ea a petrecut-o in acest orfelinat a reprezentat o perioada foarte importanta din viata sa. Acolo, Coco Chanel a fost deosebit de impresionata de simplitatea vestimentatiei calugaritelor, lucru care o va influenta in mod decisiv in abordea liniei simple a creatiilor sale de mai tarziu.

Dupa ce a plecat din orfelinat, urmeaza cursurile Colegiului Notre-Dame din localitatea Moulins, unde va invata in principiu sa coasa.

Cand implineste 18 ani ea se angajeaza la un magazin de stofe din Maison Grampayre si in acelasi timp este cantareata de cabaret la cafeneaua “Moulins La Rotonde”, unde reuseste sa atraga atentia celor prezenti frecvent. Admiratorii sai au fost incantati de cantecele sale “Ko-Ko-Ri-Ko” si “Qui a vu Coco?” si de aceea au numit-o simplu “Coco”.

Cariera de cantareata va continua pana in jurul varstei de 25 ani, dupa care urmeaza relatia sa cu baronul Etienne Balsan, care la vremea aceea era o persoana destul de influenta. Descendent dintr-o dinastie care facea parte din industria textila, Etienne Balsan a avut un rol hotarator in viitoarea cariera de creatoare de moda a iubitei sale.

Dupa ce a devenit amanta oficiala a acestui baron, Chanel s-a mutat la una dintre proprietatile acestuia. Aici ea incepe sa creeze mai intai palarii, care au atras imediat atentia femeilor din inalta societate a vremii. Iata ca in scurt timp, creatia sa de palarii devine o mica afacere si se hotaraste sa-si deschida un magazin de palarii.