Mic istoric al Australiei

Australia este in acelasi timp si tara, dar si continent. Cuvantul Australia deriva din latinescul australis = cel din sud.

Aristotel numea acest continent Terra Australis Incognita. Mai tarziu, el s-a numit Terra Australis. Din 1824, cel mai mic continent de pe planeta s-a numit oficial Australia si este ocupat in intregime de statul cu acelasi nume.

Australia este un continent situat in emisfera sudica, tarmurile sale sunt scaldate la vest si sud de apele Oceanului Indian, iar la est si nord de apele Oceanului Pacific. In 1606, navigatorii olandezi l-au atestat documentar pentru prima data.

Acest continent a fost preluat in 1642 de Tasman, iar in 1770 de navigatorul britanic James Cook. Din 1787 acest continent incepe sa fie colonizat cu detinuti care au fost deportati aici de autoritatile engleze.

La sfarsitul secolului XVII Australia a devenit posesiune britanica. Treptat pe acest continent din punct de vedere demografic au avut loc doua procese inverse. Pe de o parte a crescut numarul europenilor, iar pe de alta parte a scazut foarte mult populatia bastinasa.

In Australia exista foarte multe puncte de atractie, iar turistii care vin aici raman impresionati de intinderi imense ale superbelor plaje cu nisip alb, ori de magnificul rasarit de soare pe care il pot admira acolo unde se gaseste o faimoasa stanca rosie. Bastinasii au numit-o Uluru, care inseamna “loc in umbra”.

De la 1873, aceasta stanca se numeste Ayers Rock si in prezent face parte din patrimoniul UNESCO. Turistii sunt fascinati de faptul ca stanca isi poate schimba culoarea in timpul zilei.

O alta destinatie turistica interesanta o reprezinta Parcul National Blue Mountains. Acesta se intinde intr-o zona de podis inalt si ocupa o suprafata uriasa, de peste 250.000 de hectare.

Acest parc este situat in regiunea New South Wales si este strabatut de patru rauri mari. Pe suprafata Parcului National Blue Mountains altitudinea variaza. Daca intr-o anumita regiune a parcului altitudinea atinge circa 1.200 metri, in alta zona aceasta abia ajunge la 20 metri.