Inedit: despre marele pictor roman Nicolae Grigorescu

Ce nu stiai, poate, despre Nicolae Grigorescu, ori vrei sa-ti reamintesti…

La varsta de 35 ani, ilustrul pictor Nicolae Grigorescu intreprinde numeroase calatorii de studii in mai multe orase italiene, apoi merge in Grecia si in cele din urma, la Viena.

In timpul Razboiului de independenta din 1877 devine pictor de front si realizeaza faimoase picturi inspirate de luptele care au avut loc pe front la Grivita sau Rahova.

Ramas impresionat de eroismul soldatilor romani, Grigorescu realizeaza opere de un mare dramatism.

Timp de 11 ani (1879-1890) el lucreaza atat in atelierul sau din Paris, cat si in localitatea Vitre, care facea parte din Bretania la acel moment.

Marele pictor Nicolae Grigorescu se hotaraste sa se intoarca definitiv in tara in anul 1890. Aici reuseste sa picteze tablourile in care predomina peisajele rustice romanesti.

Pana in anul 1904, el expune numeroase lucrari la Ateneul Roman. In 21 iulie 1907, pictorul moare in atelierul sau, situat in casa pe care acesta a construit-o la Campina, in judetul Prahova.

Ultima sa pictura care nu a mai fost insa finalizata se intitula “Intoarcerea de la balci”.

Nicolae Grigorescu si-a trait ultimii ani din viata in casa de la Campina, care astazi este Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu”.

Aici a trait alaturi de sotia sa si de fiul sau, Gheorghe Grigorescu. Mai trebuie spus ca pictorul a ales aceasta localitate din cauza frumusetilor extraordinare ale imprejurimilor orasului Campina.

Casa construita de Nicolae Grigorescu in aceasta localitate a suferit un grav incendiu in timpul Primului Razboi Mondial. Cu toate acestea au putut fi salvate multe obiecte de la parterul locuintei.

Intre anii 1954-1955 casa a putu fi reconstruita. La reconstructia sa, alaturi de fiul pictorului, a participat arhitecul Popisteanu si unul din ucenicii pictorului si anume, sculptorul Nae Goage.

In anul 1957 in aceasta casa s-a deschis Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu”.

Nicolae Grigorescu va ramane faimos datorita faptului ca a reusit sa incante privirile a sute de mii sau poate a milioane de oameni cu grandioasele sale tablouri, unde oricine, chiar si necunoscator intr-ale artelor plastice, poate observa detalii fine si culori captivante la tot pasul.