Inceputurile statiunii Mamaia

mamaiaMamaia detine suprematia in topul statiunilor de pe litoral. Statiunea Mamaia se afla in nordul orasului Constanta, fiind situata intre lacul Siutghiol si Marea Neagra.

Plaja acestei statiuni este una dintre cele mai intinse din Europa, avand o lungime totala de 10 km. In acelasi timp, statiunea se remarca si prin latimea considerabila a plajei sale care este de circa 200 metri.

Nisipul care acopera plaja este fin si fara multe scoici. Interesant este si faptul ca adancimea apei marii creste treptat.

Pe plaja sunt amplasate numeroase puncte ale salvamarului care asigura protectia turisticilor. Pe cea mai mare intindere a plajei sunt amenajate sezlonguri cu umbrele, evident cu plata. Mai exista insa si unele portiuni, ce-i drept foarte inguste, unde poti face plaja fara sa scoti bani din buzunar.

Inaugurarea statiunii Mamaia a avut loc in 22 august 1906. Demnitari ai vremii, dintre care si doi ministri au fost prezenti la acest eveniment.

La acea vreme multi dintre cei care faceau parte din elita romaneasca veneau sa-si petreaca vara la mare in statiunea Mamaia.

Unii istorici cred ca numele de Mamaia ar proveni de la numele unui tatar “Mamai”, posesor al unei mari intinderi de pamant. Mai exista insa si o alta varianta, care potrivit unei intamplari s-ar fi dat numele de Mamaia. Se pare ca acest nume are legatura cu o fata de oier, care striga disperata “mama” pentru ca turcii vroiau sa o inece in lacul Siutghiol si care reprezinta in prezent un loc de atractie pentru turisti.

Regina Maria a manifestat un interes deosebit pentru Mamaia, statiune ce a impresionat-o foarte mult la acea vreme. De aceea s-a hotarat sa construiasca aici Palatul Regal.

Bombardamentele din cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial au distrus insa multe dintre cladiri. Acestea au fost reconstruite mai tarziu, in etapa comunista.

La inceput au fost construite resedintele de vara a familiei regale si un hotel: Rex. In acelasi timp, au mai aparut si alte constructii, ca vila Albatros sau Cazinoul. Mai tarziu se va construi hotelul Bucuresti, care in prezent functioneaza sub denumirea de Iaki si apartine familiei marelui fotbalist roman, Gheorghe Hagi.