Inainte de a te apuca de alergat

alergare in aer liberAi vrea sa te apuci de alergat, dar nu stii de unde sa incepi? Am pentru tine cateva sfaturi, pregatite exact pentru incepatori. Te vor ajuta sa incepi in forta si sa nu te descurajezi la primul obstacol intalnit in cale. 🙂

  • Investeste in adidasi. Este extrem de important sa gasesti o pereche de adidasi potrivita greutatii corpului tau, alttfel vei fi predispusa la leziuni si accidentari ce vor curma orice urma de motivatie.
  • Fii pregatita. Ca in cazul oricarui antrenament, pentru a alerga ai nevoie de un echipament care sa te ajute sa te simti confortabil si de ce nu, mereu in siguranta. De aceea, este bine ca inainte sa iesi la o tura de alergare, sa verifici starea vremii in urmatorul interval de timp. Nu uita ca nu e indicat sa mananci pana la refuz atunci cand te pregatesti de un maraton!
  • Incepe lent. Nu te astepta sa alergi 10 km imediat ce te-ai apucat de acest hobby. La inceput, sa alergi si timp de 1 minut fara oprire poate parea dificil. Dar nu trebuie sa te descurajezi! Fa-ti niste asteptari realiste si dupa ce alergi atat cat iti este permis (dpdv al conditiei fizice), incetineste pasul pana ajungi sa mergi ca si atunci cand te plimbai prin parc.
  • Nu trece peste incalzire. Fiecare alergare ar trebui sa inceapa si sa se termine cu cateva minute de incalzire. Incepe fiecare antrenament alergand incet, inainte de a lua viteza, iar la final, inainte de a ajunge in cabina de dus, fa cateva exercitii de stretching.
  • Alimenteaza-te corect. Dupa fiecare cursa, asigura-te ca iei o masa bogata in carbohidrati si proteine si de asemenea, asigura-te ca bei suficienta apa pentru o hidratare optima.
  • Variaza metodele de antrenament. Ca sa fii sigura ca nu te plictisesti, mai ales daca obisnuiesti sa iesi la alergat singura, poti face o cursa in sala, pe banda de alergat, si o cursa in aer liber, in parc. De altfel, dupa o perioada, este bine sa intensifici antrenamentul, dar nu mai mult decat iti permite conditia ta fizica.
  • Pune siguranta ta pe primul loc. Pe langa ideea de a avea grija de corpul tau, este bine sa te asiguri, spre exemplu, daca obisnuiesti sa alergi seara, ca ai echipamentul adecvat, iar in acest sens o vesta reflectorizanta e chiar necesara.

Aceste cateva sfaturi sunt potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai experimentati, care alearga si fac sport constant in aer liber.