Patrunjelul, o planta pe care trebuie sa o folosesti mai des

Patrunjelul este o plata cu o aroma deosebita. In bucataria romaneasca patrunjelul detine un loc important, fiind folosit ca ingredient a numeroase feluri de mancare.

Se foloseste atat radacina acestei plante, cat si frunzele sale. In functie de forma frunzelor sale, patrunjelul poate fi patrunjel cu frunza simpla sau cu frunza creata.

De altfel, patrunjelul este cunoscut ca o planta medicinala cu efecte deosebite in mentinerea sanatatii organismului uman, mai ales daca tinem cont de faptul ca aceasta planta este o sursa bogata de vitamina A si C.

Unele cercetari au demonstrat ca sucul de patrunjel combinat cu alte sucuri, cum ar fi cel de telina, de spanac sau de morcovi, sfecla ori castraveti, are efecte benefice asupra functiei glandelor suprarenale sau a glandei tiroide. Cu o singura mentiune insa: cantitatea de suc de patrunjel trebuie sa fie de maxim 50 ml.

Acest suc se prepara foarte usor in casa, astfel: se introduce o legatura de patrunjel in storcator si apoi se toarna apa in asa fel incat aceasta sa acopere frunzele patrunjelului introdus. Dupa aceea, se preseaza acceasta compozitie pana in momentul in care rezulta o pasa ce se filtreaza si se bea, de preferinta, imediat dupa ce o preparam. Sucul astfel obtinut se bea zilnic, de obicei, inainte mesei de pranz.

De asemenea, alte studii au demonstrat ca sucul de patrunjel administrat impreuna cu alte sucuri ca si cel de cicoare, morcov, spanac ori telina, actioneaza pozitiv in unele afectiuni oftalmologice. E vorba de unele boli care afecteaza conjunctiva, corneea sau chiar cristalinul.

Pentru a avea un efect favorabil se impune sa consumam sucul de patrunjel numai in asociere cu sucurile altor legume. Este total contraindicata folosirea singulara a sucului de patrunjel. Se pare ca acesta administrat singur poate duce la afectarea sistemului nervos.

S-a demonstrat, de asemenea, ca sucul de patrunjel asociat cu sucurile altor legume ar calma dismenoreea. S-a mai constatat ca aceste sucuri pot normaliza ciclul menstrual.