Efecte benefice ale consumului de varza pe care ar trebui sa le cunosti

varzaVarza are un continut bogat in fibre astfel incat poate fi foarte bine consumata pentru combatarea constipatiei.

Aceasta leguma se mai remarca si printr-un mare continut in sulf. Este cunoscut ca acesta exercita un puternic efect de combatere a infectiilor.

De asemenea, tot sulful contribuie si la accelerarea procesului de vindecare in cazul multor rani. Mai mult decat atat, sulful are si un efect benefic in tratarea ulcerului gastric.

Varza contine in cantitate destul de mare unii factori anticancerigeni precum sinigrina sau lupeolul. Unele studii au aratat ca acestia pot inhiba evolutia unor tumori canceroase. Totodata varza are o concentratie mare de glutamina, substanta cu puternice proprietati antiinflamatoare.

Betacarotenul, cunoscut ca si un antioxidant cu efecte favorabile in mentinerea sanatatii ochilor se gaseste in cantitati relativ mari in varza. De altfel, s-a demonstrat ca varza reprezinta o sursa importanta de vitamina K, vitamina ce joaca rol trofic la nivelul nervilor. De aici rezulta ca vitamina K are efect benefic in prevenirea bolii Alzheimer sau a dementei senile.

Tot niste studii arata ca vitamina K stimuleaza functiile cognitive si chiar concentrarea.

Minerale precum calciu sau magneziu se gasesc in cantitati mari in aceasta leguma, de aici rezulta faptul ca varza are un efect favorabil in prevenirea osteoporozei.

Varza este si o sursa importanta de potasiu, mineral ce exercita o intensa actiune vasodilatatoare cu efect pozitiv in tratarea hipertensiunii arteriale.

Potasiul este implicat si in prevenirea infarctului miocardic sau accidentului vasular cerebral.

Antioxidanti continuti in varza actioneaza benefic pentru mentinerea sanatatii pielii. Unele studii au dovedit ca antioxidantii intervin prioritar in incetinirea procesului de imbatranire de la nivelul tegumentelor.

Pentru cei care doresc o cura de detoxifiere se recomanda sa consume in mod constant varza deoarece aceasta accelereaza procesul de eliminare a unor toxine de tipul accidului uric, acid care e raspunzator de declansarea multor afectiuni, dintre care eczemenele, artrita sau litiaza renala.

Un rol insemnat important in actiunea de detoxifiere il detine insa si vitamina C si sulful, care se gasesc, asa cum am spus si mai sus, intr-o mare cantitate in aceasta leguma.

Chiar si varza murata are un efect pozitiv asupra tubului digestiv, acidul lactic pe care il contine varza murata avand un mare avantaj si anume, calmeaza durerile musculare.