Durerile de urechi

dureri de urechiDurerile de urechi reprezinta un simptom frecvent intalnit in practica medicala. Acestea apar mai des la copii decat la adulti.

  • Ce cauze pot determina durerea de ureche?

De cele mai multe ori, o astfel de durere este prezenta in infectiile de la nivelul urechii medii, numite otite. Aceste infectii pot fi determinate de virusuri sau bacterii. De asemenea, durerea de ureche isi face simtita prezenta si in traumatisme ale capului. Totodata, aceasta se intalneste si in afectiuni ale sinusurilor, numite sinuzite.

Daca durerea este insotita de febra, senzatie de ameteala, varsaturi, oboseala, diminuarea auzului, pacientul trebuie sa se prezinte neaparat la medicul specialist, care va determina cauza si va institui tratamentul corect. Uneori, durerea se poate insoti de senzatia de pocnete, tiuituri sau de unele secretii de culoare galbena ale urechii.

  • Cum trebuie sa procedam cand avem o durere de ureche?

Se pot administra la domiciliu medicamente impotriva durerii, iar aici vorbim de analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, se pot aplica comprese calde la nivelul urechii. Unora dintre pacienti li se pot adminira medicamente sub forma de picaturi in ureche.

In cazul otitelor determinate de bacterii, tratamentul trebuie instituit de medicul specialist dupa ce se efectueaza o cultura din secretia auriculara (din ureche). In acest fel se va identifica germenele care a cauzat infectia. Dupa aceasta, se va realiza si o antibiograma care va arata la ce antibiotice este sensibil germenul in cauza. Imediata dupa aceea se va trece la administrarea de antibiotice, in functie de indicatiile medicului (in caz contrar, poate aparea rezistenta germenilor la antibiotice). La copii, se impune o atenta supraveghere a tratamentului.

Sunt situatii in care otitele recidiveaza, mai ales la copii. In acest caz, medicul trebuie sa inlature factorii favorizanti ai infectiei. Acest lucru se realizeaza pe cale chirurgicala prin inlaturarea polipilor sau a amigdalelor.

In unele otite severe si netratate la timp se poate ajunge pana la perforarea timpanului. Copiii trebuie supravegheati pana la inchiderea timpanului. Daca acest lucru nu se realizeaza in timp, se va recurge la un tratament chirurgical numit timpanoplastie. Este foarte important sa se instituie un tratament corect al otitei, avandu-se in vedere, in primul rand, cauza care a determinat-o. In acest fel se pot preveni complicatiile mai grave.

Atunci cand prezentati dureri de ureche fara a le sti o cauza, este recomandat sa va prezentati cat mai repede la un medic ORL-ist. La controlul medical, acesta va examina amanuntit nasul, gatul, cavitatea bucala si articulatiile temporomandibulare. Pentru a da un diagnostic cat mai precis, specialistul poate opta pentru o endoscopie optica.