De ce e bine sa consumi varza verde

varza verdeVarza este o leguma deosebit de hranitoare, fiind consumata inca din antichitate. Se estimeaza ca pe intregul glob se cultiva circa patru sute de soiuri de varza.

Varza verde este unul dintre soiurile cu care noi romanii suntem deosebit de familiarizati. Pe langa faptul ca are un pret accesibil oricui, varza verde care se gaseste pe pietele de la noi prezinta si alt mare avantaj. Ea poate fi folosita la prepararea de salate ori la gatitul mai multor feluri de mancaruri deosebit de delicioase.

Varza verde poate fi consumata si murata, fiind mult mai usor de digerat datorita acidului lactic pe care ea il contine.

Si pentru ca este o leguma crucifera indragita de multa lume se pune intrebarea: putem sa consumam zilnic varza? Raspunsul vine din partea specialistilor in nutritie, care sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Nutritionistii sustin ca varza contine pe langa vitamine, si antioxidanti naturali. Acestia din urma joaca un rol insemnat si important in prevenirea bolilor de inima si chiar a cancerului.

Specialistii recomanda sa consumam varza pentru ca aceasta are un mare continut de fitonutrienti cu efecte benefice asupra sanatatii organismului.

Varza se mai remarca si printr-un mare continut de vitamina C care exercita un intens efect antioxidant. De aici rezulta efectele sale favorabile atat in prevenirea cat si in tratarea racelilor si gripei. Se pare ca vitamina C are efecte benefice si in tratarea ulcerului si chiar in unele boli autoimune.

Pentru cei care doresc o dieta hipocalorica se recomanda sa introduca in alimentatie varza verde pentru ca este o leguminoasa care da rapid senzatie de satietate.

Varza contine antioxidanti de tipul luteinei, tiocianatilor sau sulfarafanului. S-a dovedit de ceva vreme ca acestia exercita un rol important in profilaxia anumitor tipuri de cancer. Mai mult decat atat, acesti antioxidanti enumerati scad nivelul asa-zisului “colesterol rau”.