Cu ce ne mai confruntam noi, femeile, de la o varsta…

Bineinteles, cu varicele. Si daca tot nu stiam mare lucru despre ele, iata ca m-am informat si am zis sa va zic si voua cate ceva despre acestea.

Varicele afecteaza atat femeile cat si barbatii. Printre factorii care predispun la aparitia varicelor putem enumera: ortostatismul prelungit, obezitatea, sarcina, efortul muscular prelungit.

La femei primele simptome ale varicelor apar de regula dupa 30 de ani, pe cand la barbati aceste simptome apar de obicei dupa 40 de ani.

Statisticile efectuate pe un lot de femei si barbati au demonstrat ca 80% din femei aveau boala varicoasa, pe cand barbatii erau afectati numai in proportie de 20%.

De aici putem trage concluzia ca boala varicoasa apare predominant in randul femeilor la nivelul membrelor inferioare. Un factor mare de risc il reprezinta factorul ereditar.

Pe langa acesta, si alti factori mentionati la inceputul articolului joaca un rol deosebit in declansarea bolii varicoase la femei.

De multe ori, sarcina poate duce la aparitia varicelor la femei. Un alt factor care sta la baza declansarii bolii varicoase poate fi reprezentat de constipatie.

Femeile, spre deosebire de barbati sunt mai afectate de aspectul inestetic al picioarelor datorita aparitie varicelor.

De aceea, se recomanda un consult medical de specialitate atunci cand au aparut primele simptome ale acestei boli.

Dintre simptome se remarca o senzatie de greutate in picioare, senzatia de arsura sau durere, prurit la nivelul venelor dilatate. Daca nu sunt luate in seama si tratate corect se poate ajunge la complicatii grave, ca de exemplu ulcerul varicos.

De asemenea, daca boala varicoasa nu e tratata la timp si corect, poate aparea o complicatie severa si anume aparitia unor cheaguri de sange, care in ultima instanta pot duce la instalarea accidentelor ischemice la nivelul diferitelor organe interne importante (inima, creier, plaman, rinichi).

De aceea, pentru a preveni aparitia unor complicatii grave se recomanda consultul unui medic de specialitate la primele simptome ale acestei boli, simptome care la inceput sunt minore si pe care bolnavul respectiv le ignora si in unele cazuri ajunge in stadii avansate la medic.

Daca ne referim la tratament, putem mentiona scleroterapia pentru varicele superficiale. Aceasta manevra presupune injectarea unei solutii sclerozante in varice cu un ac foarte fin. Tratamentul dureaza circa o ora si implica folosirea echografiei Doppler ce depisteaza varicele profunde.

Ca tratament adjuvant se recomanda exercitii fizice, folosirea ciorapilor special conceputi pentru a usura circulatia.

De asemenea, sunt recomandate si dietele echilibrate. Puteti cere medicului mai multe detalii in acest sens.