Beneficiile consumului de nuci

beneficii nuciNucul este original din India si din regiunile din jurul Marii Caspice si a fost introdus de romani in multe tari europene. Nucile sunt bogate in proteine, vitamine, acizi grasi omega 3, lecitina, uleiuri si minerale.

De remarcat este continutul ridicat de acid alfa-linolenic, un precursor al acidului omega 3. Dintre vitaminele importante enumar vitamina B6, tiamina si vitamina E sub forma de tocoferol.

De asemenea, nucile contin cantitati mari de mangan, dar si alte minerale ca: magneziu, fosfor si fier. Acizii grasi omega 3 sunt cunoscuti pentru ca reduc colesterolul rau si favorizeaza producerea colesterolului bun, de aceea, consumul nucilor este benefic pentru aparatul cardiovascular.

Totodata, acizii grasi omega 3 joaca un rol important in functionarea normala a sistemului nervos si contribuie la imbunatatirea memoriei.

Antioxidantii si vitaminele din grupul B existente in nuci combat actiunea nociva a radicalilor liberi asupra pielii si previn aparitia ridurilor. De aceea, pentru a avea o piele stralucitoare este recomandat sa consumi nuci in cantitati obisnuite.

Nucile sunt recomandate si in dieta gravidelor datorita continutului bogat de vitamine din grupul B, ca: tiamina, riboflavina sau folatii. S-a constatat ca aceste vitamine exercita un efect pozitiv si in dezvoltarea normala a fatului.

De asemenea, consumul nucilor joaca un rol important in lupta impotriva caderii parului, datorita continutului bogat in vitamina B7, vitamina care are rol important si in intarirea firului de par.

Totodata vitaminele din grupul B impreuna cu vitamina E ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi implicati in stres.

Unele studii au demonstrat rolul important pe care il joaca acizii grasi omega 3 impotriva afectiunilor inflamatorii, ca astmul, artritele sau eczemele.

De altfel, se pare ca nucile ar avea un efect pozitiv asupra fertilitatii masculine.

Pe de alta parte, s-a observat ca pacientii cu exces ponderal, care au diabet zaharat de tip 2, au inregistrat reduceri semnificative ale nivelului de insulina dupa ce au consumat zilnic, timp de cateva luni, o anumita cantitate de nuci.

Totodata, nucile sunt recomandate pentru buna functionare a sistemului imunitar. Asta pentru ca au un continut mare de antioxidanti, care ajuta la prevenirea instalarii multor boli.

Mai multi cercetatori britanici au constatat ca nucile contin melatonina, de aceea se recomanda consumul lor si in cazul celor care au insomnii.

Nucile sunt beneficii si atunci cand te lupti cu kilogramele in plus, motiv pentru care multi nutritionisti recomanda sa le adaugi in dieta ta.

Asa e ca nu stiai ca aceste produse oferite direct de natura au atat de multe beneficii? 🙂