Beneficii tarate de ovaz

beneficii tarate de ovazTaratele de ovaz au multiple beneficii si se gasesc in cereale, intrand in componenta unor varietati de paine sau in diferite produse de patiserie. Se recomanda sa le introduci in dieta ta obisnuita pentru a profita de efectele benefice pe care le exercita asupra intregului organism!

Taratele de ovaz au un continut bogat in fibre, proteine, minerale si vitamine din grupul B. De remarcat este insa continutul mare de beta-glucan, o fibra solubila.

Un beneficiu major al taratelor de ovaz consta in capacitatea acestora de a reduce colesterolul. Asa se explica de ce taratele de ovaz au un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Unele studii au aratat ca beta-glucanul, principala fibra solubila din taratele de ovaz, scade semnificativ colesterolul total si LDL colesterolul sau asa-zisul “colesterol rau”. Acest lucru este posibil datorita faptului ca beta-glucanul se leaga de colesterol la nivelul intestinului si il indeparteaza inainte ca acesta sa fie absorbit in sange.

Scaderea colesterolului din sange duce la reducerea riscului de formare a placii de aterom de la nivelul arterelor. Consumul a minimum 5-10 grame de fibre solubile pe zi scade atat nivelul colesterolului total, cat si LDL colesterolul.

De asemenea, taratele de ovaz sunt recomandate pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. Consumul alimentelor bogate in fibre induce senzatia de satietate. In acest sens, s-a demonstrat ca alimentele bogate in fibre necesita mai mult timp atat pentru mestecarea lor, cat si pentru digestia acestora.

Pe de alta parte, taratele de ovaz se remarca prin continutul ridicat de fenilalanina, un aminoacid esential care joaca un rol important in functionarea normala a sitemului nervos si a glandei tiroide. S-a observat ca deficitul acestui aminoacid esential cauzeaza confuzie, lipsa de energie si chiar anorexie.

Taratele de ovaz au si un continut ridicat de seleniu, un mineral care se combina cu proteine, rezultand selenoproteine ce combat efectele radicalilor liberi si astfel reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Fibrele solubile din taratele de ovaz incetinesc digestia alimentelor bogate in hidrocarbonate la nivelul tractului digestiv, reducand rata de absorbtie a glucozei in sange. Unele studii au constatat ca toti cei care consuma tarate de ovaz regulat sau alte alimente bogate in fibre, prezina un risc mai mic de a face diabet. Asta pentru ca fibrele solubile te ajuta sa mentii glicemia in limitele normale.

Totodata, nu trebuie neglijat faptul ca taratele de ovaz reprezinta unul dintre alimentele nutritive care faciliteaza o digestie sanatoasa si o functionare normala a intestinului, luptand cu succes impotriva constipatiei.