Alimentele bogate in nutrienti, un factor important in mentinerea unei alimentatii rationale

O alimentatie sanatoasa imbinata cu practicarea exercitiilor fizice timp de cel putin 20 de minute imbunatateste calitatea vietii.

Atunci cand consumam alimente din toate grupurile alimentare de baza inseamna ca avem o alimentatie sanatoasa.

Se intampla sa consumam mai mult dintr-un anume grup alimentar in detrimentul altuia fie din placere, fie din comoditate. Inseamna ca trebuie sa intervii si sa faci o schimbare in asa fel incat sa introduci si alimente din grupul celor care lipsesc.

Pentru aceasta trebuie sa notezi intr-un jurnal toate alimentele pe care le consumi timp de o saptamana. In acest jurnal trebuie sa notezi atat cantitatea de alimente, cat si grupurile alimentare din care ele fac parte.

Nu e suficient sa consumi o anume cantitate din fiecare grup alimentar de baza. Este necesar ca in timpul unei saptamani sa consumi din fiecare grup alimentar de baza acea cantitate care a fost stabilita atunci cand ti s-a prescris un regim alimentar sanatos.

Dupa ce se constata ca din dieta ta zilnica lipsesc anumiti nutrienti, atunci se incep corecturile in vederea stabilirii unei diete sanatoase.

De exemplu, daca se constata ca din dieta ta zilnica lipsesc lactatele, atunci se poate adauga un iaurt la una dintre gustari.

In schimb, daca se observa o carenta a glucidelor, atunci poti sa adaugi o banana la cerealele pe care le consumi zilnic inainte de a merge la serviciu.

Daca se constata ca fructele si legumele lipsesc, atunci acestea se pot introduce la gustarile din timpul zilei. De exemplu, poti consuma paste fainoase cu sos de tomate sau poti sa adaugi legume la sandvisul pe care il mananci zilnic.

Specialistii dieteticieni recomanda si spun ca este suficient ca zilnic sa consumi doua boluri de fructe si doua boluri de legume.

In concluzie, se poate afirma ca o dieta sanatoasa presupune consumarea cu moderatie a alimentelor. Consumul cu precadere a alimentelor bogate in nutrienti reprezinta cheia unei alimentatii rationale si sanatoase.

Legumele, fructele si cerealele sau produsele lactate cu un continut sarac in grasimi sunt recomandate de nutritionisti si nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa.

Consumul acestor alimente reduce pericolul de aparitie a multor boli.

O dieta echilibrata inseamna si consumul unui anumit numar de calorii, reducandu-se in acest fel pericolul de aparitie a obezitatii. De asemenea, intr-o astfel de dieta trebuie limitat consumul de alcool, grasimi saturate, zahar si sare.

Beneficiile unui regim echilibrat asupra starii generale de sanatate a organismului sunt mai evidente daca vei asocia si un regim de viata activ. In acest fel poate fi prevenita aparitia multor boli, ca hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, diabetul, accidentele vasculare cerebrale, obezitatea, depresia sau anxietatea sau chiar unele forme de cancer.