2016 analizat din punct de vedere economic

Dupa cum declara o publicatie germana, Christine Lagarde, directorul general al FMI, este sceptica atunci cand vine vorba de cresterea economica mondiala care se preconizeaza ca se va inregistra in cursul anului 2016.

Dintr-o analiza efectuata de cotidianul britanic The Guardian, reise ideea ca la sfarsitul anului 2016 ar putea sa apara premisele unei noi crize financiare. Sa fie oare adevarat? Vom vedea.

Cel mai important subiect al anului 2016 va fi reprezentat insa de scaderea dramatica a petrolului. In luna august a anului 2015, pretul unui baril de petrol era de 115 dolari. De atunci si pana in prezent, pretul barilului de petrol a scazut continuu atingand valoarea de circa 30 dolari.

Se pare ca pretul barilului poate sa scada chiar sub 30 dolari daca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol nu da semne ca ar scadea productia de petrol. Declinul cotatiei petrolului a determinat scaderea inflatiei si cresterea puterii de cumparare a populatiei si a marilor companii.

Cota cu care a scazut inflatia a fost mai mica decat cea estimata de bancile centrale. Scaderea inflatiei a cauzat si scaderea dobanzilor. In acelasi timp, inflatia scazuta a impiedicat cresterea salariilor cu toate ca bancile anticipau o sporire a acestora, fapt care ar fi determinat in ultima istanta si o scumpire a creditelor.

Se pare ca perioada in care inflatia si dobanzile se vor mentine la cote scazute va fi mai mare decat cea anticipata de banci.

Un alt subiect care intereseaza foarte mult economistii in 2016 este ritmul in care va incetini economia Chinei. In acest sens, parerile analistilor economici sunt contradictorii.

Daca ar fi sa ne orientam dupa datele statistice oficiale venite din China, in aceasta tara s-ar inregistra o crestere economica de 7% pe an. In realitate se pare ca aceasta crestere a economiei e mai mica.

Diferenta dintre China si tarile dezvoltate consta in faptul ca rata dobanzilor e mult mai mare, depasind cota de 4%. Datorita acestui fapt, Banca Chinei poate stimula cresterea economica prin scaderea costului imprumuturilor. In acelasi timp, autoritatile chineze au posibilitatea sa creasca cheltuielile publice.

Chiar daca unii analisti economici anticipeaza o incetinire a economiei acestei tari, posibilitatea instalarii unui colaps economic este exclusa.

O alta tema interesanta a anului 2016 o reprezenta ce se va intampla cu zona euro. In 2016, Banca Centrala Europeana va suplimenta lichiditatile si in acest fel bancile pot creste creditarea. Zona euro va fi favorizata in 2016 in primul rand de faptul ca Marea Britanie si Statele Unite, cele doua mari puteri, nu se grabesc sa inaspreasca politica monetara.

In 2016 cel mai mare pericol pentru economia mondiala il reprezinta pietele emergente, in care a scazut dramatic pretul la materii prime. Daca este sa analizam, acelasi pericol a stat si la baza crizei din 2008.

Articol realizat in 04.01.2016